Hulp op afstand nodig? Windows |  MacOS

Efficiënt paswoordbeheer via een wachtwoordkluis

Wachtwoorden. Ze moeten lang genoeg zijn, liefst een hoofdletter, kleine letter, cijfer en speciaal teken bevatten en best voor iedere website of account anders zijn. Hoe moeilijker, hoe beter. Maar hoe onthoud je dat allemaal en wat doe je op de werkvloer, waar je ene collega het wachtwoord van webshop X heeft en je andere collega dat van website Y?

Een efficiënt paswoordbeheer biedt jou en je bedrijf de oplossing.

Wat was het wachtwoord van die webshop weer?

Een digitale wachtwoordmanager bewaart en inventariseert alle wachtwoorden en logingegevens voor jou in een ‘wachtwoordkluis’ en creëert zelf ook complexe paswoorden. Volledig automatisch. Op elk moment haal je het wachtwoord dat je nodig hebt uit de kluis, laat je de wachtwoordmanager inloggen of bezoek je een website vanuit deze tool. De IT-verantwoordelijke van het bedrijf kan dan de nodige paswoorden aan de juiste medewerkers toekennen. Zo hoef je nooit meer de collega te zoeken die ooit de login voor een bepaalde webshop heeft aangemaakt. De wachtwoordmanager vult vaak zelfs automatisch de nodige gegevens voor jou in.

Een gedeelde wachtwoordkluis

Het bewustzijn en de buzz over een efficiënt paswoordbeheer op de werkvloer neemt alsmaar toe. Er zijn echter nog maar weinig bedrijven die uitgebreide, geïntegreerde oplossingen hebben, beheerd door hun IT-afdeling of door een extern IT-bedrijf.

Toch werkt een gedeelde wachtwoordkluis een pak doeltreffender dan al dat over en weer gemail op zoek naar de juiste gegevens.

Door het komen en gaan van personeel dreigen zonder kluis heel wat wachtwoorden verloren te gaan. Een efficiënt en gedeeld wachtwoordbeheer zorgt daarbovenop voor een veiligere IT-omgeving. Vele werknemers kiezen nu voor al hun accounts hetzelfde – vaak te simpele – wachtwoord, omdat ze meerdere complexe wachtwoorden niet kunnen onthouden. Voor een wachtwoordkluis hoef je voortaan nog slechts één wachtwoord te onthouden: de versleutelde wachtwoordzin om de kluis open te krijgen. Dat maakt het gemakkelijker om afzonderlijke, complexe en veranderende wachtwoorden voor je andere accounts aan te maken en vergemakkelijkt tweestapsverificatie. Bekende wachtwoordkluizen zijn: Keepass, PassBox en LastPass.

 

In de cloud of op lokale servers

Oplossingen voor een efficiënt paswoordbeheer zijn op twee verschillende niveaus mogelijk:

  • Je kan voor een cloudoplossing gaan, waarbij de wachtwoordkluis met een wachtwoordzin versleuteld wordt. Zolang die zin niet (juist) wordt ingegeven, blijft de kluis vergrendeld en kan niemand erin.
  • De andere optie is een lokale oplossing. Je bewaart de wachtwoorden op lokale servers, zodat de data binnen je eigen netwerk blijft. Op deze manier blijft alle gevoelige data goed afgeschermd van de buitenwereld.

Contacteer ons om te bekijken welke optie voor jou het beste is.

 

Nooit meer een wachtwoord vergeten?