Hulp op afstand nodig? Windows |  MacOS

Zo werk je veilig op vakantie in het buitenland

Voor veel ondernemers staat het werk nooit volledig stil, ook niet als ze op vakantie gaan. Vertrek jij binnenkort op reis en moet je laptop noodgedwongen mee? Zorg dan dat je veilig kan werken, want cybersecurity is in het buitenland veel minder vanzelfsprekend dan op kantoor. In deze blog geven we je enkele handige tips, zodat jij veilig en zorgeloos kan werken op vakantie.

Let op voor publieke wifinetwerken

Wanneer je op vakantie een openbaar wifinetwerk gebruikt, is dat niet zonder gevaar. Het is voor cybercriminelen dan namelijk erg simpel om toegang te krijgen tot jouw laptop. Zo kunnen ze gegevens stelen of een virus op je laptop installeren. Idealiter gebruik je dus altijd een beveiligd wifinetwerk. Is er geen betrouwbare wifi in de buurt? Of moet je persoonlijke gegevens invullen of vertrouwelijke informatie versturen? Dan gebruik je beter je 4G om online te gaan. Check best voor je vertrekt bij je telefoonprovider of je onbeperkt kan surfen in het land van je bestemming of dat er extra kosten aangerekend worden. Tip: stel een datalimiet in en bekijk welke applicaties (zoals Teams of OneDrive) wel en niet mogen synchroniseren op de achtergrond.

Werk je toch liever via de wifi? Dan kan je ook altijd een VPN-verbinding gebruiken om je beter te beschermen tegen cybercriminaliteit. Een VPN versleutelt je data en voorkomt dat je wordt gehackt. En nog een pluspunt: omdat je verbindt met het interne netwerk van je kantoor, heb je toegang tot alle bestanden en applicaties! Wil je weten of je VPN goed werkt? Neem contact met ons op en wij checken het voor je.

 

Versleutel en beveilig je laptop

Vanzelfsprekend is het super belangrijk om je laptop steeds te beveiligen en te versleutelen. Als hij dan gestolen wordt of kwijt raakt, kan je hem van op afstand op slot zetten en kunnen je gegevens niet bekeken worden. Zorg ook dat je Windows firewall actief is. Op die manier krijgen hackers moeilijk toegang tot je persoonlijke data.

Heb je nog geen tweestapsverificatie om je laptop te ontgrendelen of in te loggen in je mail, OneDrive of Teams? Maak dat dan in orde nog voor je vertrekt. Op die manier is je laptop en je data extra beveiligd. Update je laptop ook voor vertrek en maak zeker een back-up.

Ga je op vakantie buiten Europa?

Dan moet je nog met een aantal extra zaken rekening houden. Zo kan je Office 365 niet standaard buiten Europa gebruiken. Neem tijdig contact met ons op, zodat we de nodige instellingen kunnen aanpassen. In sommige niet-Europese landen word je bovendien verplicht om je laptop en paswoorden ter beschikking te stellen. Het is dus slim om in dat geval alleen de broodnodige data op je laptop te zetten, zodat je datalekken zoveel mogelijk vermijdt.

Wil je niet dat medewerkers in het buitenland toegang hebben tot álle bestanden en applicaties? Je IT-beheerder stelt je omgeving in zoals jij dat wilt.

Ook dit nog

Vergeet zeker je out-of-office niet in te stellen voor je vertrekt. Zo weten je collega’s en klanten voor welke periode je afwezig bent en wie ze bij dringende vragen moeten contacteren. Hebben jullie een vaste telefoonlijn? Zorg dan ook daar voor een boodschap die de klanten vertelt dat jij afwezig bent of dat het kantoor gesloten is.

Vertrek jij binnenkort op vakantie en moet je daar nog wat werken? Contacteer dan voor je vertrek je IT-partner. Samen bekijken we welke zaken we in orde kunnen brengen, zodat je zorgeloos en veilig op je vakantiebestemming kan werken. Geniet van je verlof!

PS: tijdens de zomerperiode is het vaak rustiger op het werk. Het is misschien het uitgelezen moment om je onderhoud in te plannen? Neem contact met ons op voor je periodiek onderhoud.

Veilig op vakantie?