Hulp op afstand nodig? Windows |  MacOS

Hoe bespaar je energie op je ICT?

Met de hoge energieprijzen zoekt iedereen manieren om op zijn energiefactuur te besparen. Je staat er niet altijd bij stil, maar je ICT-infrastructuur verspilt wellicht energie en dat kan je bedrijf vandaag wel missen als kiespijn. Wij vertellen je hoe je met enkele simpele ingrepen tot wel 30% energie op je ICT bezuinigt.

 

1. Ban sluipverbruik uit je kantoor

Kopieermachines, pc’s en externe schermen blijven bij veel bedrijven dag en nacht aanstaan. De apparaten verbruiken dus ook energie wanneer je niet op kantoor bent. Per computer met randapparatuur kost je dat jaarlijks 120 euro… Als je elektronische apparaten niet gebruikt, schakel je ze best volledig uit. Tijdens vakantieperiodes doe je er trouwens goed aan om daarbovenop alle stekkers uit het stopcontact te trekken. Zo ben je zeker dat er niet onnodig stroom verbruikt wordt.

Jouw IT-partner kan voor je bedrijf instellen om alle pc’s en randapparatuur op vaste momenten automatisch in en uit te schakelen. Zo hoef je er aan het einde van de dag zelf niet aan te denken. Wanneer je de ochtend erna terug op kantoor aankomt, zijn alle apparaten automatisch opnieuw opgestart en kan je meteen aan de slag.

2. Ga zelf aan de slag met je energiebeheer

Via energiebeheer bij de ‘instellingen’ van je apparaten kan je zelf instellen wanneer het scherm van je laptop of desktop gedimd of uitgeschakeld wordt. Voor één desktop bespaar je met deze simpele actie per jaar maar liefst 42 euro, voor een laptop is dat 15 euro. Je IT-expert kan de energie-instellingen voor heel je bedrijf centraal aanpassen.

3. Vervang oudere apparatuur en koop bewust

Oudere ICT-apparaten verbruiken erg veel energie in vergelijking met hun modernere varianten. Zijn je apparaten ouder dan vier jaar? Dan doe je er goed aan om uit te kijken naar vervanging. Kijk ook bij de aankoop van nieuw materiaal bewust naar het energieverbruik. Zo verbruiken pc’s met een plat beeldscherm zo’n 50% minder energie dan een klassieke computer. Een laptop doet het zelfs nog beter. Het keurmerk Energy Star helpt je om een energie-efficiënte keuze te maken. Op hun website vind je een lijst energiezuinige producten die je met elkaar kan vergelijken.

4. Benut je ICT-capaciteit optimaal

Als bedrijf heb je vaak meer ICT-capaciteit, zoals servers, netwerk en harddisks, dan je effectief nodig hebt. Daardoor ontstaat er overcapaciteit. Door je bestaande apparatuur deels zwaarder te belasten of uit te schakelen, gebruik je ze veel efficiënter en gaat er minder energie verloren.

Servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur geven veel warmte af. Om ervoor te zorgen dat ze naar behoren blijven functioneren, heb je koeling nodig. Al is dat minder dan je denkt, want ze blijven vlot werken in temperaturen tot 26°C. Zet die airco in de zomer dus gerust wat minder koud!

5. Kuis regelmatig je IT-omgeving op

Hoe meer bestanden je bewaart, hoe meer opslagcapaciteit en hoe meer energie je nodig hebt om alles up-and-running te houden. Alles zomaar bewaren is dus niet verstandig. Plan daarom enkele keren per jaar een grote schoonmaak van je IT-omgeving. Verwijder bestanden die je niet langer nodig hebt en verplaats bestanden die je maar af en toe gebruikt naar een externe harde schijf. Heb je nog geen geautomatiseerde aanpak voor een efficiënt databeheer? Start er dan vandaag nog mee.

Heb je vragen over een energie-efficiënte ICT-omgeving voor jouw bedrijf? Neem dan zeker contact met ons op, wij helpen je graag verder.

 

 

Energie besparen op je ICT?